De Zoed – Molenwijk

Diëtisten Nieuws

Onze diëtiste Maren heeft hier veel ervaring mee en veel kennis over. Drie jaar heeft zij in ziekenhuizen op het platteland in Zuid-Afrika gewerkt en hier veel ervaring over opgedaan. “Dagelijks zag ik mensen met ondervoeding. Kinderen, ouderen en zieke personen kampten met een te lage voedingsopname en laag gewicht waardoor het lichaam verzwakt. Maar ook hier in Nederland zie ik mensen met ondervoeding!”.
Ondervoeding betekent namelijk niet altijd dat het lichaamsgewicht te laag is. Het heeft te maken met het afnemen van de spiermassa, minder spierkracht of dat er een tekort aan voedingsstoffen is ontstaan (zoals vitaminen en mineralen). Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Wij zien ondervoeding het meest voorkomen bij ouderen, mensen die ziek zijn of net herstellende zijn van een ziekte. Het kan zijn dat je eetlust is afgenomen of dat het eten minder makkelijk gaat door kauw- of slikproblemen. Ook kan het zijn dat je lichaam veel energie verbruikt en bouwstoffen nodig heeft, dit is bijvoorbeeld bij COPD het geval.
Als de inname tekort schiet kunnen er klachten ontstaan zoals vermoeidheid of het achteruitgaan van spierkracht. Bij een ondervoeding is je weerstand lager en wordt je sneller en vaker ziek.

Om te weten of er sprake is van ondervoeding doen wij metingen of maken wij gebruik van een vragenlijst. Bij de meting wordt er gelet op het lichaamsgewicht, spiermassa en de gezondheid van je lichaamscellen. Ook is het belangrijk om na te gaan of het lichaamsgewicht plotseling is afgenomen de laatste weken. Is dit het geval? Of is je spiermassa te laag?
Dan wordt er een behandeling gestart. De inname van voeding en vooral eiwitten dient omhoog te gaan. Dit kan met de basisvoeding door calorierijke en voedzame producten te nemen. Als dit verspreid over de dag gebeurd dan kan het lichaam dit goed verwerken en voelt het ook prettiger. Als dit niet haalbaar is dan kunnen wij als diëtiste een drinkvoeding voorschrijven. Hierin zit veel energie en de benodigde vitamines zijn er aan toegevoegd. Dit geeft het lichaam een goed steuntje in de rug om aan te sterken! Sinds 2015 kan de drinkvoeding alleen nog door de diëtiste worden voorgeschreven.

Bent u zelf te licht of is uw spiermassa te laag?
Een paar praktische tips om de energie in de voeding te verhogen:

  • Maak gebruik van volle producten zoals volle melk of volle yoghurt.
  • Voeg honing, roosvicee of suiker toe aan je melk of toetje.
  • Gebruik boter op je brood en kies voor een ruime hoeveelheid van je broodbeleg.
  • Maak gebruik van eetmomenten tussen de hoofdmaaltijden in. Bijvoorbeeld een snee krentenbrood of een plak koek tussendoor.

Voorbeeld van een ontbijt:

  • Een schaaltje volle yoghurt
  • Voeg hier 4 eetlepels muesli, cruesli of havermout aan toe
  • Combineer dit met een stuk fruit naar keuze zoals schijfjes banaan of een handje frambozen Of kies voor een hand ongezouten noten in plaats van fruit.
  • Maak het af met een scheutje roosvicee of honing.

Heeft u vragen over uw voeding?
Wij hebben spreekuren in de apotheken van De Zoed Molenwijk, De Zoed Schalkwijk en bij FysioExpert.

Heeft u geen specifieke klachten maar wilt u gewoon weten hoe gezond u eet? Kom dan een keer langs voor een voedingscheck. Graag nemen wij een kijk naar de volwaardigheid van uw voeding, met als doel om te beoordelen of u voldoende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt om zo het lichaam optimaal te ondersteunen.

Wij zijn u graag van dienst,
Maren Oosthuizen & Karen Brouwer, diëtisten.

Wist u trouwens dat de diëtist weer in de basisverzekering vergoed wordt?